Báječné odpoledne ve Vyšních Lhotách

Je listopadové odpoledne a členové Senior klubu ve Vyšních Lhotách se scházejí  v nově vybudovaném Komunitním centru. Na programu je beseda s místním řezbářem a loutkařem Jiřím Poláškem a následně hraní stolních her.

Na besedě se senioři dovídají mnoho zajímavého o výrobě loutek v různých velikostech, s různou pohyblivostí a s různými způsoby ovládání. Jiří Polášek mimo vlastní řezbářské  tvorby působí jako pedagog volnočasových aktivit a zaměřuje se na děti v mateřských školách včetně lesních školek a na děti v základních školách. Přesto, že loutky provázejí lidstvo po celé generace, dnešní děti málo znají pohádky s klasickými princeznami nebo čerty, neznají ani zvířátka našich lesů.

Hravou formou  pan Polášek vtahuje děti do děje a ty se prostřednictvím loutek dozvídají o životě zvířat, kde žijí, jak hnízdí apod. Za tuto činnost mu patří náš obdiv.

Každou loutku řezbář vyřezává ručně a každá  je tak skutečný autorský originál. Některé loutky jsou magické a tajemné, jiné veselé a vtipné a všechny nás dovedly do světa pohádek a dětství, kdy loutková divadélka byla v mnohých domácnostech. Mnozí z nás ani nevěděli, že tento umělec v naší obci žije, i když naši obec reprezentuje na výstavách, v muzeích či na trzích, pod názvem „Řezbář a loutkář Jiří Polášek z Vyšních Lhot“.

Po besedě se senioři pustili do deskových her, karet a zahráli si i velmi oblíbenou hru „holandský billiárd“. Při hrách si pochutnávali na zákuscích, které upekly naše seniorky a k tomu popíjeli dobré kafíčko. V krásném Komunitním centru prožili senioři „báječné odpoledne“, které jim přineslo pohodu v kolektivu i mnoho zajímavých poznatků. Ti, kteří tentokrát nepřišli, mohou jenom litovat.

Za Senior klub Vyšní Lhoty Milena Zielinová

Fotogalerie

852
853

rubrika: Aktivity seniorských organizací